Kasih Karunia Tuhan

Pembacaan Alkitab Dramatis

1 Korintus 15:1-11

Ayat Kunci

1 Korintus 15:10 – “Tetapi karena kasih karunia Allah aku adalah sebagaimana aku ada sekarang, dan kasih karunia yang dianugerahkan-Nya kepadaku tidak sia-sia. Sebaliknya, aku telah bekerja lebih keras dari pada mereka semua; tetapi bukannya aku, melainkan kasih karunia Allah yang menyertai aku.”

Ulasan

Rasul Paulus “bekerja lebih keras daripada rasul-rasul lainnya.” Tetapi dia menghubungkan keberhasilannya dengan kebaikan atau kasih karunia Allah dalam hidupnya.

Sahabatku, kasih karunia Tuhan tidak akan pernah memberi anda alasan untuk hanya duduk-duduk dan menunggu keajaiban jatuh ke pangkuanmu. Tidak, ia akan memberi anda keyakinan untuk mempercayai bahawa Tuhan bekerja dan melalui anda walaupun dari keterbatasan anda. Ini akan memberi anda semangat untuk bangun-dan-pergi-untuk-nya. Ini akan membuat Anda berkata, “Segala perkara dapat kutanggung di dalam Dia yang memberi kekuatan kepadaku” (Filipi 4:13)!

Oleh itu, dalam apa jua peranan atau posisi apa pun yang anda temukan saat ini, lihatlah kasih karunia Tuhan yang memberi anda daya untuk melakukan apa yang anda perlukan dengan ketekunan, kreativiti dan keberkesanan yang luar biasa. Semakin anda bersandar pada karunia-Nya dalam semua yang anda lakukan, semakin anda membenarkan Dia menjadikan anda seorang pegawai, pengurus, ahli perniagaan, ibu bapa atau pelayan yang sangat baik dan luar biasa. Itulah cara anda membenarkan Dia untuk bekerja di dalam dan melalui anda untuk membawa anda dari satu tahap kejayaan kepada keberhasilan yang lain!

Doa Untuk Hari Ini

“Bapa, terima kasih atas kasih karunia dan rahmat-Mu atas hidupku. Terima kasih kerana memberi saya kekuatan untuk melangkah ke atas segala halangan. Saya percaya bahawa Engkau memajukan saya ke dalam kemenangan yang Engkau miliki bagi saya dalam nama Yesus. Amin. “

Lagu Rohani

Share: